Barn og Unge Kongressen 2024
Sammen for barn og unge
Barn og Unge Kongressen vil i 2024 på ulike måter tematisere tiden vi lever i og dens betydning for barn og unges oppvekst og psykiske helse. Overskriften for kongressen er «sammen for barn og unge», og kongressen skal være en faglig arena for å samles om ulike problemstillinger av betydning for barn og unges oppvekst og psykiske helse.
I Norge er det mange som jobber for at barn og unge skal ha trygge, gode oppvekstbetingelser og få riktig hjelp av høy kvalitet når det trengs. I 2024 er det mange prosesser som er i gang for å videreutvikle tjenestene rundt barn og unge. På kongressens dag 1 ønsker vi å løfte fram noen av disse. Vi har invitert inn sentrale myndigheter til å komme å fortelle om hvilke premisser og rammebetingelser som vil ligge til grunn for arbeid med barn og unge i tiden som kommer. Helseministeren og barne- og familieministeren vil åpne konferansen. Barneombudet kommer også!
Barnevernsreformen som trådte i kraft i 2022 omtales ofte som en oppvekstreform. Den innebærer at kommunene får mer ansvar på barnevernsområdet og skal bidra til å styrke arbeid med forebygging og tidlig innsats. Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet) vil snakke om kommunenes ansvar for helhetlig vern av barn i lys av endringene i barnevernloven.
Det har nylig blitt lansert en nasjonal veileder for psykisk helsearbeid med barn og unge. Formålet med veilederen er å bidra til at kommuner ivaretar barn og unge mellom 0-25 år med psykiske plager, og deres familie, ved blant annet å støtte opp om de arenaene som barn og unge og deres familie er på slik at de virker helsefremmende og forebyggende. Helsedirektoratet vil presentere denne veilederen på kongressen.
Å være flyktning i et nytt land kan være utfordrende. Mange flyktningbarn opplever å føle seg annerledes og utenfor det norske samfunnet. Kongressen ønsker i 2024 også å sette søkelyset på konsekvenser av krig for barn og unge, og har invitert inn dyktige foredragsholdere for å snakke om blant annet flyktningetilværelsen, og hvordan skolen kan møte barn med flyktningbakgrunn på en god måte. Vi vil få et innblikk i livet på innsiden av Europas største flyktningleir, samt få høre om arbeidet med å ta imot båtflyktningene som kommer over Middelhavet. Foreldreveiledning for familier med flyktningbakgrunn vil også være et tema på kongressen.
Ikke bare flyktningbarn opplever utenforskap. Den senere tid har også synliggjort at samiske barn og unge opplever diskriminering og hets. På kongressen vil vi også tematisere oppvekst med utgangspunkt i det å være en del av en nasjonal minoritet i Norge. I tillegg er det mange barn og unge som opplever kjønnsinkongruens. Det er derfor mulig å få høre om internasjonal og nasjonal forskning på dette temaet på årets kongress.
En annen sentral tendens i vår samtid er digitalisering og digital tilstedeværelse. Vi har derfor også ønsket å synliggjøre hvordan barns digitale verden henger sammen med psykisk helse. Hva vet vi for eksempel om barn og sosiale medier? Samtidig foregår det mange spennende utviklingsprosjekt som handler om å møte de unge på de digitale arenaene. Kongressen har derfor invitert inn noen utvalgte prosjekter som vil vise fram digitale verktøy for å jobbe med barn og unges psykiske helse.